• Válogatás
    40 év legjobb magyar sajtófotóiból
címmel nyílt kiállítás a Capa Központban (Budapest, VI. Nagymező utca 8.)

A 2022. május 29-ig látogatható kiállítás abból az alkalomból rendezték meg, hogy elérkeztünk a 40. Magyar Sajtófotó Kiállításhoz. Az 1981-ben pályázatra beadott fotókból megrendezett tárlat – bár voltak előtte rendszertelenül kiállítások a pályaművekből – megkapta az egyes számot rendezőjétől, Szalay Zoltántól, aki a következő harminc évben is (kisebb-nagyobb kihagyásokkal) gondozója, rendezője maradt a kiállításoknak. A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztály elnöksége úgy gondolta, az évforduló jó alkalom a visszapillantásra, így idén a szokásos, éves Magyar Sajtófotó Kiállítás mellett egy negyven esztendőre visszatekintő kiállítással is várják a látogatókat.
A Capa Központ partnere és támogatója a vállalkozásnak.
A kiállítás kurátora és rendezője: Bánkuti András Balogh Rudolf-díjas fotóriporter, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke, a Digitális Fotó Magazin főszerkesztője.
A kiállítás április 20-án tartott megnyitóján Kőrösi Orsolya, a Capa Központ vezetője átadta a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ által a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya partnerségével alapított Fotóriporteri Életműdíjat az idei kitüntetettnek, Fejér Gábor fotóriporternek.
Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott László Ágnes Szalay Zoltán özvegye, a Magyar Sajtófotó Kiállítás és Pályázat korábbi kommunikációs vezetője, Szarka Klára fotómuzeológus és Keleti Éva Kossuth-díjas fotográfus, aki egyúttal meg is nyitotta a tárlatot.
Idén először jutalmazta a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya a MÚOSZ Aranytoll Életműdíjához hasonlóan a sajtóban dolgozó fotósok teljesítményét, életművét egy arany kamera jelvénnyel. A díjat a megnyitón vehette át Branstetter Sándor, Földi Imre és Szigeti Tamás.
A kiállítás a fotók mellett külön tárlókban mutatja be az elmúlt négy évtized kiállításaihoz, pályázati megjelenéseihez fűződő emlékeket, könyveket és a fotóriporteri munka néhány kellékét.
-----------
Semmi nem olyan már, mint 1981-ben volt. Megváltozott a sajtó, Magyarországon megváltozott a politikai berendezkedés; más lett a technika, a jogi környezet, megváltozott a képek nyilvánosságra kerülésének módja és gyakorisága. A legfontosabb azonban nem változott: a fotóriporterek elkötelezettsége. A sajtónak dolgozó fényképész, a fotóriporter, arra törekszik, hogy a valóságot saját interpretációban tálalva, nagy közönség számára nyújtson információt, szórakoztasson vagy provokáljon. Érzelmet akar kelteni, miközben beszámol az előtte történő dolgokról, a maga által megtapasztalt valóságról. A fotóriporterek számára a pályázatokon elért sikerek visszaigazolást nyújtanak, a beküldött anyagokból rendezett kiállítások pedig a közönségnek adják meg az az örömöt, hogy jó képekkel eleveníthessék fel az elmúlt esztendő eseményeit. Csodálhatják, egyetérthetnek, vitatkozhatnak a fotóssal. Ezzel a kiállítással is ezt a hatást szeretnék elérni a rendezők. A válogatás, mint minden válogatás szubjektív, de abban a tekintetben a teljességre törekszik, hogy a magyar sajtófotó valamennyi műfaját bemutassa, s ezt sok fotóriporter munkáján keresztül tegye meg. A tárlaton 123 fotográfustól láthatunk képeket, a legnevesebbektől a kevéssé ismertekig, az idősebb generációtól a fiatalokig. A kiállításon csak olyan képek vannak, amelyet alkotója a Magyar Sajtófotó Pályázatok egyikére valamikor beadott.
----------
A 40. Magyar Sajtófotó Kiállítás sem marad el. 2022. április 26-án, a Magyar Nemzeti Múzeumban nyílik meg 2021 fotóiból a 40. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazott képeinek a tárlata. Ennek az ünnepélyes megnyitóján hozzák nyilvánosságra MÚOSZ Nagydíját és az André Kertész-nagydíjat elnyerő fotográfusok nevét. (A két név – embargósan – az ünnepélyes kiállításmegnyitó előtt egy órával a http://sajto-foto.hu oldalon már fent lesz a sajtó számára.) A megnyitó egyben díjátadó is, a két nagydíjon kívül a tizennégy kategória első három helyezettjét és a különdíjak nyerteseit is ekkor köszöntik Tettemanti Béla által tervezett oklevekkel a rendezők.
A kiállítók köszönetet mondanak a támogatóknak a kiállítás megvalósításához nyújtott segítségükért.

Sajtóanyag: 40ev_sajtokepek.zip (~104MB)

Sajtókapcsolatok:
Bánkuti András
e-mail: andras.bankuti.photo@gmail.com;
Mobil: +36 30 2416171

Támogatók és díjfelajánlók

Magyar Újságírók Országos Szövetsége
Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
FujiFilm
Contest made easy
CEWE Fotószolgálat
SPAR
hvg
Canon
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Olympus
Ringler Axel Springer
VitaPlus