• Pályázati kiírás
    39. Magyar Sajtófotó Pályázat
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya meghirdeti a 39. Magyar Sajtófotó Pályázatot. A hagyományokhoz híven a pályázatra első sorban a hazai és határon túli magyar sajtó munkatársainak jelentkezését várjuk, de – a korábbi évekhez hasonlóan – a pályázat nyitott mindenki számára.

A Magyar Sajtófotó Pályázat és az anyagából összeállított kiállítás a magyar fotóriporter szakma legnagyobb seregszemléje. Azon kevés hazai kulturális rendezvény-sorozat egyike, amelyet alapítása óta töretlenül, minden évben megrendezünk. Független magyar márka, amely amellett, hogy a pillanat nyelvén mutatja be egy év történéseit, számtalan egyetemes értéket képvisel.
A COVID19 vírus okozta járvány és a szükséges, ámde a mindennapi életet megnehezítő intézkedések miatt a pályázat beadási határideje 2021. február 28.
Mivel úgy véljük, hogy a vírus életünk sok területére hatással volt, ezért a vele kapcsolatos képeknek nem nyitottunk külön kategóriát, ezeket a fotókat is kérjük, értelemszerűen sorolják be a pályázók a korábbi kategóriákba.
A pályázatra jelentkezni 2020. január 1. – december 31. között készült képekkel lehet a hírkép és a képriport kategóriában. Ez az időbeli korlátozás nem érvényes a többi sorozat-kategóriára, ahol több éven átívelő anyagokat is elfogadunk, de ezekben is kell, hogy szerepeljen 2020-ban készült felvétel. A pályázatra korábbi években díjat nyert fotó nem adható be. A Magyar Sajtófotó Kiállításon már szerepelt, nem díjazott képekből négynél több nem adható be a versenyre. Egy pályázó összesen 30 pályaművet küldhet be a pályázatra, kategóriától függetlenül. A pályamű állhat egyedi képből vagy képsorozatból, az utóbbi legfeljebb 10 képből állhat. Egy kép csak egyszer adható be, nem szerepelhet egyedi képként és sorozat részeként is.

Pályázni az alábbi kategóriákban lehet:
1. Hír-, eseményfotó
2. Képriport
3. Mindennapi élet (egyedi)
4. Mindennapi élet (sorozat)
5. Emberábrázolás-portré (egyedi)
6. Emberábrázolás-portré (sorozat)
7. Művészet (egyedi)
8. Művészet (sorozat)
9. Sport (egyedi)
10. Sport (sorozat)
11. Természet és tudomány (egyedi)
12. Természet és tudomány (sorozat)
13. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi)
14. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat)

Pályázni kizárólag online módon lehet a Magyar Sajtófotó Pályázat hivatalos pályázati honlapján.. A pályázat és a zsűrizés technikai lebonyolítását az eContest pályázatkezelő rendszer támogatja, ez a rendszer biztosítja a zsűrizés anonimitását és átláthatóságát is.
Képeket feltölteni – bejelentkezés vagy regisztráció után – 2021. január 20-án déli 12:00 órától 2021. február 28. 24:00-ig lehet. A feltöltött pályázati anyagokat a jelentkezési határidőn belül a pályázók szabadon módosíthatják. A feltöltött pályaművek a zsűri által történt előválogatást követően válnak nyilvánossá a honlap látogatói számára.
A pályamunkákat a kiíró által felkért zsűri, előzsűrizés után, bírálja el.
A legjobb képekből Az év fotói címmel kétnyelvű könyv készül.
A pályázat anyagából tervezett kiállítást 2021-ben a koronavírus járvány miatt hozott intézkedésekhez igazodva mutatjuk be több helyszínen is.
A részletes kiírást 2021. január 15-én tesszük közzé a https://39.sajto-foto.hu oldalon.

Támogatók és díjfelajánlók

Magyar Újságírók Országos Szövetsége
Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
FujiFilm
Contest made easy
CEWE Fotószolgálat
SPAR
hvg
Canon
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Olympus
Ringler Axel Springer
VitaPlus