• Esemény
    CAPA VISA: Ron Haviv & João Silva
2020. január 24-én, pénteken, 19 órától Ron Haviv és João Silva fotóriporterek beszélnek munkásságukról, főként a háborúban, illetve konfliktuszónában történő fényképezésről. Mindkét fotóriporter a 38. Magyar Sajtófotó Pályázat zsűrizésére érkezik Budapestre.

Ron Haviv: Emmy-díjra jelölt fotóriporter, a New York-I székhelyű VII Photo Agency alapító tagja, dokumentarista fotográfus. Az elmúlt harminc évben több mint huszonöt háborús övezetben fényképezett és több mint száz országban dolgozott. A háborús fotográfia mellett főként az emberi jogi témák feldolgozása jellemzi munkásságát. Képei a Louvre, az ENSZ, a Council on Foreign Relations, a The Houston Museum of Fine Arts és a George Eastman House mellett számos magán gyűjteményben is megtalálhatók.

João Silva: Portugál születésű, a Dél-afrikai Köztársaságban élő, háborús fotóriporter. Az Bang Bang Club egyetlen ma is aktív tagja. A Club formálisan nem létezett, a sajtó adta a nevet olyan fotográfusok csoportjának, akik nyomon követték a változásokat Nelson Mandela kiszabadulásától az 1994-es választásokig a Dél-afrikai Köztársaságban. Joao Silva pályafutása során főként Afrikában, a Balkánon, Oroszországban és a Közel-keleten dolgozott. 2010-ben, Afganisztánban, az amerikai hadsereg egy akcióját követve, taposóaknára lépett és mindkét lábát térdből elvesztette. Az Egyesült Államokban több műtéten esett át és ott történt a rehabilitációja is. 2011 decemberében visszatért Johannesburgba és azóta is a New York Times fotóriportereként dolgozik.

CAPA VISA – Visual Insights and Stories from Abroad

A CAPA VISA programsorozat keretében a szakmai vagy akár magáncélból Budapestre látogató külföldi szakemberek mutatkoznak be. A kortárs fotográfia meghatározó nemzetközi szereplői egy-egy alkalommal nyilvános előadások formájában ismertetik tevékenységüket, kutatási területüket, saját színterüket vagy tartanak portfólió konzultációt a Capa Központban. A rendezvénysorozat célja, hogy lehetőséget teremtsen a tudáscserére a nemzetközi fotós szcénában aktív fotográfusok, intézményvezetők, kurátorok, független szakemberek, szakírók, szerkesztők és a magyar szakemberek között. A CAPA VISA programok angol nyelven zajlanak.

Moderátor: Szigeti Tamás fotóriporter

Időpont: 2020. január 24., péntek, 19 óra
Helyszín: Capa Központ
A beszélgetés angol nyelvű.
Az eseményen való részvétel ingyenes.

Ron Haviv
João Silva

Támogatók és díjfelajánlók

Magyar Újságírók Országos Szövetsége
Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
FujiFilm
Contest made easy
CEWE Fotószolgálat
SPAR
hvg
Canon
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Olympus
Ringler Axel Springer
VitaPlus